Indgang til svensk musik
HOME

Hvis du ikke har så meget kendskab til svensk musik, har jeg nedenfor angivet nogle cd`er som kan være gode at starte med for at få et overblik over de etablerede, både nye og gamle musikere, som har deltaget i forskellige projekter gennem årene og som udgør et repræsentativt udvalg af de solister og grupper, som jeg syntes er interessante...                                                               

En af mine favoritter, som også er repræsenteret på nogle af nedenstående cd`er er Olle Ljungström. Hans egen hjemmeside er godt lavet og meget oplysende. Gennemgang og vurdering af Olle`s albums er værd at studere på denne grundige side. Der er udgivet en "best of" cd - en anmeldelse kan læses her. "Havet liggar blankt" er en retro gennemgang af Olle`s karriere - læs med her. Interwiev med Olle læses her. Udførlig diskografi findes her. Sidste nye skive hedder "Synthesizer" fra 2003 anmeldes her

Lustans lakejer er en synthgruppe, som havde deres storhedstid først i 80`erne, hvor gruppen havde et samarbejde med Richard Barberi fra Japan, som producerede en LP med gruppen. I den anledning blev han interwievet til et svensk blad. Deres musik er inspireret af Roxy music og Spandau ballet. Forsangeren og omdrejningspunktet i bandet hedder Johan Kinde, som selv har udgivet nogle soloplader op gennem 90`erne i eget navn. Dog er den sidst udgivne cd i bandets navn og hedder "Åkersberga" (1999), som er byen, hvor bandet oprindeligt kom fra og cd`en er virkelig god. Her er en anmeldelse. Johan Kinde er begyndt at give koncerter igen under det gamle band navn Lustans lakejer og ifølge diverse hjemmesider er han stadig "still going strong". Bandet har i 2007 medvirket i det svenske melodi grand prix, men blev kun nummer 7 i delfinalen. En udførlig diskografi kan du finde her. En dedikeret fan har en meget morsom hjemmeside med anmeldelse af en del gamle koncerter. Sidste nyt (2007) er at alle bandets plader er udgivet på cd i en flot booklet med noter. Ligeledes er der udkommet en opsamlingscd "samlede synder 1981 -2007". 

Ligeledes er Eldkvarn en gruppe, som har været med hele vejen og som stadig laver god musik. De har sidst udkommet med "Eldkvarn`s bästa", som er en god introduktion til gruppen. Ellers er der kommet en tribute cd, som er en hyldest til Plura, gruppens sanger og sangskriver, hvor andre kendte svenske musikere spiller Eldkvarn`s melodier. 

Svensk progg musik er bands fra 60`erne op til midt firserne, som lavede musik, der havde et samfunds kritisk indhold og udmærkede sig ved gode melodier med gode tekster. Tit var det personer, som ikke var relateret til musikbranchen, men på grund af et stærkt samfundsmæssigt engagement var i stand til at "komme ud over rampen" med deres holdninger på en underholdende måde. De mest kendte grupper fra dengang er Hoola Bandoola band, Gunder Hägg, Nationalteatern, Peps Blodband, Mikael Wiehe, Blå tåget, Turid, Lasse Tennander, Gudibrallan, Jan Hammarlund o.a. 

Læs historien om tilblivelsen af det berømte nummer med Mikael Wiehe " Flickan og kråkan".

Uno Svenningson havde sit gennembrud i Skandinavien med nummeret " Under Ytan", som også findes i adskillige danske versioner.

Doktor Kosmos er et band fra 90`erne, som spiller musik jeg vil kalde proggpunk - socialrealistiske tekster med mening og gode melodier. 

Salg af svensk vinyllyd.

Den Flygande Holländaren (1988) En cd med sange af Cornelis Wrejswik, fortolket af musikere som, Ulf Lundell, Eldkvarn, Thåström, Wilmer X, Pugh Rogefeldt, Monica Törnell, Marie Fredriksson, Imperiet, Peter Lemarc, Ola Magnell
36 svenske klassiker: 1980-1989 (1990) Michael Wiehe, Orup, Mauro Scocco, Adolphson & Falk, Hansson de Wolfe United, Gyllene tider, Ulf Lundell, Lustans lakejer, X-Models, Eldkvarn, Imperiet, Monica Törnell, Lolita Pop, Ebba Grön, Secrets service.
Svenske klassiker:1970- 1979 (1991) Michael Wiehe & Kabarèorkestern, Ulf Lundell, Pugh Rogefeldt, Hoola Bandoola band, Eldkvarn, Ola Magnell, Harpo, Hansson de Wolfe United, Secrets Service, Ebba Grön, Peps Blodband, Nationalteatern.
Vilda Fågler: Sånger om barn (1994) Medvirkende Wilmer X, Peter Lemarc, Gyllene tider, Ulf Lundell, Marie Fredriksson, Eldkvarn, Niklas Strömstedt, John Holm, Plura & Popsicle, Toni Holgersson, Olle Ljungström....
Volym 1 - 4: Den bästa svenska musiken, 60, 70, 80-tal: (1995) Det er en serie af cd`er fra 1960 og frem til sidst i 90`erne. Meget varieret serie, som kommer hele vejen rundt om den svenske rock-pop musik fra 1960 til 2000 og nogle dejlige instruktive booklets.
Den Flygande Holländaren2 (DFH2) (1998) Også en cd med sange af Cornelis Wrejswik, samme koncept som DFH1, blandt andre Olle Ljungström, Staffan Hellstrand, Lisa Ekdahl, Mats Ronander, Plura Jonsson, Bo Kaspers orkester.
Plura 50 (2001) Tribute cd som er en hyldest til forsanger og tekstskriver i Eldkvarn, Plura Jonsson. Medvirkende er blandt andre Staffan Hellstrand, Olle Ljungström, Pugh Rogefeldt, Peter Lemarc, Joakim Berg, Mauro Scocco...
Svenska 80-tals hits (1995) Gyllene tider, Marie Fredriksson, Niklas Strömstedt, Ulf Lundell, Wilmer X, Anne-Lie Rydé, Pugh Rogefeldt o.a
Proggklassiker (2002)
33 svenske numre fra 1969-1982. Indeholder Hoola Bandoola band, Nationalteatern, Peps Blodband, Blå tåget, Mikael Wiehe, Turid, Gunder Hägg, Lasse Tennander, o.a.
Proggen slår till ( 1989) 19 numre med blandt andre; Gudibrallen, Fickteatern, NJA- Gruppen, Röde böner... 
Skivhugget Den svenske netbutik kan anbefales både med svensk musik, og et godt udvalg i box-set.
cdon.com Min favorit netbutik for svenske cd`er. Udvalget er stort, da det er en svensk baseret forretning.
a-b-c-d-e-f-g h-i-j-k-l-m n-o-p-q-r-s-t-u vw-x-y-z-æ-å links
Adolphson & Falk

Bjørn Afzelius 1947 - 1999

Hasse Bruniusson
website no.2

Ulf Dageby

Dag Vag

Lars Demian

Dom dummaste
web 2

Eldkvarn

 

Hansson De Wolfe United

Staffan Hellstrand

John Holm
website
artikel

Hoola Bandoola band
website
no 2

Kent
website no 2

Peter Lemarc

Magnus Lindberg
website no. 2
website no. 3

Môrbyligan

Stina Nordenstam
website no 2

Ratata

Reeperbahn


Pugh Rogefeldt

Lasse Tennander

Turid
website no.2

Uno Svenningson

Magnus Uggla

Michael Wiehe

Wilmer X

Ronnie Åström

 

Punktipset - svensk punk side

Music of Sweden

dagensskiva.com

progarchives.com

Sitet Rockguiden er meget all-round.

Stockholm - alt om byen Stockholm

 

Meget svenske link

Har du noget at tilføje, rette eller spørge om, kan du trykke her

HOME