Portræt

P.J. Proby

    HOME

P. J. Proby er født som James Marcus Smith i 1938 i Houston, Texas. P.J. Proby sang lokalt i Houston, senere studerede dans, skuespil og kunstmaling. På et tidspunkt hed han "Jett Powers", men mødte senere sangskriveren Sharon Sheeley (som nu er død), som fandt på navnet "P.J. Proby", vistnok taget fra en ven af hende. Som sangskriver blev han i 1963 inviteret til England af en dengang kendt TV producer ved navn Jack Good og indspillede balladen "Hold me", som han slog igennem med på den britiske musikscene. Efterfølgeren var "Together" som også røg helt til tops.

I 1964 lavede Proby albummet "I am P. J. Proby" og i 1965 "P. J. Proby". Ovenstående billede er fra en samlingscd, som er udgivet i 1994, hvor begge omtalte albums er samlet på en cd. Den kan købes hos Amazon.com og hos Artistdirect, men kan også lånes på biblioteket.

Successen med de omtalte plader var atypisk på det tidspunkt, da musikscenen var domineret af den hurtigt voksende skare af Merseyside inspirede beat grupper.

P. J. Proby og Walker Brothers havde det sammenfald at Scott Engel fik succes sammen med den tidligere barneskuespiller Maus i The Dalton Brothers, som huserede i L.A. De indspillede singlen I Only Came To Dance, som var skrevet af P. J. Proby. Leeds var Proby`s trommeslager og slog sig sammen med Engel og Maus under det nye navn Walker Brothers.

P.J. Proby`s varemærke var hans "Tom Jones" outfit, hestehale og de stramme bukser, som altid sprang ved koncerterne, hvorefter de blev stoppet. Al den tumult det medførte gjorde, at Proby ikke fik den succes han fortjente, da melodierne altid kom i baggrunden, når han blev omtalt i pressen. Om det var den frustration, der gjorde at hans karriere druknede i alkohol er svært at sige, men der var rigtig stille om Proby efter hans storhedstid i midttresserne.

I 1996 bad "The Who"  P. J. om at medvirke på deres World tour med rockshowet " Quadrophenia", hvor han havde rollen som "Godfather". Derefter indspillede P. J. cd`en "Legend" produceret af Marc Almond. Siden da har P.J haft få fremtrædender i andres show, men turnerer stadig og indspiller musik. Inden for de seneste år har P. J. turneret med "The Searchers" i England med stor succes.

Van Morrison har udgivet en cd, hvor et nummer hedder "Whatever happened with P. J. proby?". Hvortil P.J. svarer, refereret fra en god svensk hjemmeside, " Hi Van. Thanks for the song title. If you find out whatever happened to me - could you please let me know. regards P.J."

Hvis man kigger på P. J.`s officielle hjemmeside, har han stadig en hengiven fanskare. Ligeledes når man gennemlytter den omtalte opsamling er det forbavsende så godt de ellers svulstige numre stadig holder sig og er værd at lytte til.

P. J. Proby har optrådt i Danmark med Elvis Presleys TCB Band 5 - 6 april 2003 i Randers.

P. J. Proby spillede i Baltoppen i Ballerup den 13. marts 2004

og i Viften i Rødovre den 18. marts 2004. Se program nedenfor.

 

 

Nedenstående dobbeltLP bliver udsendt ultimo maj 2005 som en cd

KØB den - den er god

 

                                                             home