Dansk progg  musik 1967 - 1984
                                                                                                                                                      HOME

Dansk progg  musik er bands fra 60`erne op til midt firserne, som lavede musik, der havde et samfunds kritisk indhold og udmærkede sig ved gode melodier med gode tekster. Tit var det personer, som ikke var relateret til musikbranchen, men på grund af et stærkt samfundsmæssigt engagement var i stand til at "komme ud over rampen" med deres holdninger på en underholdende måde.

Siden er meget inspireret af en svensk hjemmeside Progg.se, som jeg dyrker med stor fornøjelse.

Som jeg husker det startede det med melodien " Sådan er kapitalismen" fra 1966 sunget af Per Dich.

Senere kom Agitpop pladerne, som var et alternativ til den etablerede musikbranche og pladeselskaber og hvor regnskabet for pladen står på bagsiden af coveret - er aldrig set siden. Forlaget udgav kun bestemte typer musik som skulle være politisk og helst meget kritisk overfor den til enhver tid siddende regering. Jesper Jensen og Klaus Rifbjerg skrev teksterne og forskellige professionelle musikere satte strøm og musik til.

Senere i 1975 og 1976 kom både Solvognen, Nej til atomkraft, Greenpeace og Christiania pladen, som alle  havde deres egne budskaber, de ville ud med. 

Den svenske pendant til "Nej til atomkraft" plade hed "Vi kan leva utan kärnkraft" (1975), hvor Røde mor medvirker med Totta Näslund som forsanger og Troels Trier på syntheziser. 

Bent Jacobsen udgav i 1976 en "koncept" lp om at være bøsse. Musikere på pladen var Anders Koppel (keyb), Nils Tuxen (g), Jens Rugsted (bas), Kasper Winding (dm, perc). Pladen blev en succes, da den var fyldt med gode melodier og nogle eftertænksomme tekster og kan stadig høres med stor fornøjelse. 

Billedkunstneren Troels Trier var frontmand i gruppen Røde mor, som udgav en stribe plader i 70`erne og som har fået en revivial, nu hvor gruppen har 25 års jubilæum - stort set med den originale besætning.

Jomfru Ane band var også en gruppe med gennemslagskraft og havde deres tur i 1980`erne med søstrene Sanne og Rebecca Brüel og tekstforfatter Claus Flygare, som frontfigurer. Den gode nyhed er at de efter nogle succesrige koncerter på cafè Kafka, igen er begyndt at spille sammen og give koncerter ude i landet.

Jan Toftlund udgav "Bagsidesange" i 1973 og herefter en hel stribe album, men døde i juli 1990.

Nedenfor er der linet nogle af de vigtigste Progg lp` er i årstal rækkefølge og længere nede en masse musik diskografier, som jeg mener er væsentlig i den valgte periode. Hvis du har rettelser eller har lyst til at supplere oversigten, må du meget gerne skrive her

Hvis du har lyst til at skrive en kort biografi om de enkelte grupper, kan du også skrive her og så vil de blive offentliggjort her på siden.

Skolesange 1971
Benny Holst og Arne Würgler har skrevet musikken og teksten er af Jesper Jensen og Per Schultz. Medvirkende musikere var Tom McEwan, Thor Backhausen, Terese Damsholt og Fuzzy 
Den første maj 1971
Tekst Jesper Jensen - musikere, Benny Holst, Peter Thorup o. a. 
Det Kan Blive Bedre, Kammerat 1971 
Slumstormerne
Europasange 1972
Arne Würgler, Benny Holst, Niels Tuxen, Tom McEwan, Niels Vangkilde. Tekst Jesper Jensen & Per Schultz
Sange af Benny Holst 1972
Musikere; Peter Thorup (producer), Kenneth Knudsen, Niels Tuxen, Ken Gudmand o.a.
Lærlingesange 1973
Benny Holst og Arne Würgler
Hvorlænge endnu 1973
Musik; Benny Holst og Arne Würgler Tekst; Jesper Jensen, Benny Holst, Niels Søndergård. 
Kvinder i Danmark 1973
Kvinder i Danmark - 16 piger med forskellig baggrund, som de ikke har lyst til at oplyse om på pladen
Den sidste olie 1975
Tekst Jesper Jensen og Per Schultz. Musikere Benny Holst, Arne Würgler, Ole Fick, Anders Koppel, Bent Jacobsen, Tom McEwan. Kor og sang; Ove Sprogøe, Karl Stegger, Hennig Palner, Anne Marie Helger o. a.
Demos samlet  1976
Røde mor, Slumstormerne, Sumë, Bent Jacobsen, Solvognen, Kvinder i DK, Benny Holst, Røde Lue, Niels Skousen,  o.a
Christiania 1976
Sebastian, Peter Thorup, Bifrost, Røde Mor, Kim Larsen, Gnags, Totalpetroleum, Secret Oyster, C.V. Jørgensen, Hyldemor, Savage Rose o.a.
Elverhøj 1976
Kollektivet Solvognen
Atomkraft? - Nej tak 1976
Gnags, Jomfru Ane band, Hos Anna, Gasolin, Sebastian, Poul Dissing, Totalpetroleum, Lasse & Mathilde, Bifrost
Bent Jacobsen - Bøsse (1976) 
Anders Koppel, Niels Tuxen, Kasper Winding, Jens Rugsted
Kys Frøen (1977)
Musikere; Lars Trier, Kim Menzer, Peter Ingemann, Jens Breum, Birte Zander
Jomfru Ane (brødristeren) 1977
Jomfru Ane band
Købmandsliv 1977
Kollektivet Solvognen
Stormfulde højder 1978
Jomfru Ane band
Clausen og Petersen – I storbyens favn (1978)
Musikere; Jens Breum, Paul Banks, Thomas Carlsen, Thomas Grue, Niels Harrit, Ivan Horn, Peter Ingemann, Peter Mogensen, Henrik Strube, Jess Stæhr, Bjørn Uglebjerg
Toften 1993
En mindeplade om Jan Toftlund med Sebastian, Povl Dissing, Erik Grip, Henrik Strube, Benny Holst, Arne Würgler, Peter Thorup, Mathilde o.a.

Diskografier

Røde mor:

Rok ork 1971
Ta` hva` der er dit 1972
Grillbaren 1973
Linie 3 1975
Betonhjertet 1975
Hjemlig hygge 1976
Sylvesters drøm 1978
Box 2002

Jan Toftlund
- Bagsidesange 1973
- Fra en anden mands verden 1974
- Velkommen 1975
- Vejen til byen 1977
- Vendepunkt 1979
- Galimatiasgade 1983
- Letsind 1987
- Velkommen (Box) 2000

Troels Trier

- Rosa (74)

– Lars Bjørnsstrædes vinduer (75)
- Arbejdsløs (76)
- Kys Frøen (77)

– Dukkehuset (78)

Arne Würgler
- Frispark 1974 
- Så er vi nået dertil - sange fra en kold tid 1977
 
Skousen/ingemann 
- Herfra hvor vi står 1971
– Lykkehjulet 1976
- Forbryderalbum 1978
 
No name
- Fødelandssange 1972

Musikpatruljen
- 1 1973
 
Sebastian
- The Goddess 1971
- Den store flugt 1972
- Over havet under himlen 1973
– Blød Lykke 1974
- Gøgleren Anton og de andre 1975
– Måske ku’ vi 1976
- Når lyset bryder frem 1976
– Ulvehøjen 1977
- Du er ikke alene Danmark 1978
- Live i Montmartre 1978
- Tiderne skifter/Bertol Brecht 1978
– Cirkus Fantastica 1979
- Sebastian live 1980
- Nattergalen 1980
- Live! 1980
– Stjerne til Støv 1981
- Her er en sang vol. 1 1982
- Her er en sang vol. 2 1982
- 80'ernes Boheme 1983
- Tusind og En nat 1984
- Den danske sang . en opsamling 81-85  1985
- Skatteøen 1986
- På vulkaner 1987
- Brecht/det gode menneske fra Sezuan 1988
- Et eventyr 1989
- Piratpladen/Demoindspilninger 77-87 1990
- Miraklernes tid 1990
- Musikken til Gøngehøvdingen 1992
- Ronja røverdatter 1992
- Cyrano - sange fra Musicalen 1993
- Musical highlights 1997
- Pippi Langstrømpe 1998
- Romeo serenader - best of  1999
- Klokkeren fra Notre dame  2002
 
Den Røde Lue 
– Den Røde Lue 1973
- Se dig godt omkring/sange for børn 1973 
- Da fløjten fik en anden lyd 1975
 
Pia Raug 
- Hej Lille Drøm 1978
- Saga  1980
- Det, Inger Christensen 1980
- Iskrystaller  1983
- Hærvejen 1984
- Længsel 1987
- Forår i menneskenes land  1988
- Husker du - live  1990 
- Håbet 1991
- 16 hits 1992
- Hjertesproget  1993
- Silke & stål  1994
- Ind under jul 1996
 
Trille
- Pikante viser fra det gamle Frankrig 1966
- Viser for folk og....  1968
- Schade: Sjov i Danmark 1969
- Trille synger 1970
- Reed Moon 1970
- Goda`goda` 1971
- Fra England til Skotland 1971
- Dit og dat  1972
- Hele min familie  1972
- Stille folk 1973
- Eigil 1974
- Hej søster 1975
- Viser fra din oldefars tid  1976
- Trille synger Sørens sange  1977
- En lille bunke krummer 1978
- Altid har jeg længsel 1979
- Små skridt 1981
- Halvmånetid 1983
- Indeni/udenpå  1986
- Hjemlige eventyr  1988
- Best of vol. 1 1975/1990
- Best of vol. 2 1975/1990
- The real Trille hits  1995
 
Clausen og Petersen 
- Store Sonja 1977
– I storbyens favn 1978
- Cirkus Casablanca 1980
 
Jomfru Ane Band
- (brødristeren) 1976 
- Stormfulde Højder 1977 
– Rock me Baby 1978
- Blodsugerne 1980
- Bag din Ryg 1982
- Hej Igen 2002
 
Benny Holst 
- Benny Holst synger Jesper Jensen  1971
- Sange af.... 1972
– Rejsende i Musik 1974
- Historien om Jenny 1978
- Ta`party (Arne Würgler) 1979
 
- Sten i min mur 1981
- Alene - Martin A. Nexø  1988                                                                   HOME