Symfonisk metal/Gothic 
________________________________

Symfonisk metal/Gothic er en undergenrer af heavy metal og den mindst aggressive af alle metal genrerne. Symfoniske metal-bands lægger ofte vægt på keyboard eller orgel i produktionen, der giver den overordnede stemning i musikken. Genren er også kendetegnet ved brugen af lys og mørk vokal, hvor den mandlige sanger bruger bas vokal eller "death grunts" og den kvindelige sanger er sopran sanger, hvilket formodentligt skal referere til "The Beauty and the Beast" vokaler.

Symfonisk orkestermusik er næsten altid også en del af den musiske opbygning med kæmpemæssige kor arrangementer, som lyder meget gotisk. Derfor bruges musikken som score i mange gyser - og vampyrfilm. 

Teksterne er oftest kærlighedens skyggesider og til dels også det okkulte og meget dramatiske. Nedenfor er nogle flotte billeder fra covers - tryk på billedet;

Perpetual Desolation Front.JPG (647988 byte)

Beyond frontal.JPG (367355 byte)

Darkwell.jpg (34480 byte)

Epica_-_2005_Consign_To_Oblivion.JPG (2261875 byte)

Gothic love ballads.JPG (527665 byte)

Therion er et af de bedste band, som startede i 1989, som et af de første i genren og hvor den gennemgående figur er Christofer Johnsson, som idag er den eneste fra dengang. Han har formået at flytte et band, som spillede ordinær heavy metal, til at blive et succesfuldt symfoniske metalband, som er meget eksperimenterende i forhold til at blande alle mulige stilarter, men med udgangspunkt i den tunge metal. 

På dvd bokssettet "Celebrators of becoming" (2006), som er et must med 4 dvd og 2 cd, fortæller Christofer selv sin historie på en meget humoristisk måde. Derudover får man så musikken og musicvideoer, både live og studie indspilninger med i købet. Det anbefales at starte med albummet "Lepaca kliffoth (1995)", hvor Therion begynder at tage form som et symfonisk metal band.  

Herefter fortsætter bandet med at udgive eksperimenterende album, som efter min mening satte nye standarder for symfonisk metal. Serien slutter med "Sirius"(2004) og der kommer først nyt igen i 2007. Deres sidste udgivelse fra 2007 hedder Gothic kabbala og indeholder 2 cd`er. cd 1 er ikke særlig god og rimelig ordinær, men cd2 indeholder flere gode numre, men ikke godt nok i forhold til tidligere bedrifter. Kan ikke anbefales hvis det symfoniske, skal være i centrum. 

Der er kommet en live cd (2007) fra Gothic kabbala touren med 2 cd`er og en dvd. Koncerten er optaget i Polen i byen Warshava og er faktisk bedre end studiealbummet, da der også er gamle numre med i settet. Den kan anbefales. Lori Lewis, som nu er med i græske Aesma Daeva, er en af sangerne på touren, hvilket hun gør fremragende. 

Lige p.t. (2009) ligger bandet underdrejet, idet der kun er Christoffer tilbage, da brødrene Niemann er gået deres vej. Men der er et kæmpe bagkatalog, som indeholder alle de eksperimenter, som bandet har gjort i årenes løb.

Et noget overset band er Estatic fear fra Østrig, som har udgivet 2 albums, men nu er opløst. Det første er "Somnium motutum" (1996), som indeholder 4 lange numre. Efter en lang pause udgav gruppen "A sombre dance" (1999), som er et konceptalbum. Efter første album splittedes gruppen og det andet album, blev stort set lavet af frontmand Matthias Kogler med hjælp af diverse musikere udefra. Begge album er fantastiske, hvor alle slags instrumenter sammenføjes i en ramme af metal musik. Kan anbefales stærkt, men er svære at få fat i. 

Epica er også en pioner indenfor symfonisk metal. Deres masterpiece er konceptalbummet "The Phantom agony" (2003), som er helt fantastisk med blandingen af sopran, kor, grynten og tung metal. De efterfølgende album er holder nogenlunde samme standard, også på grund af den fantastiske sanger Simone Simons. 

Det finske band Nightwish er også store og har udgivet utrolig meget musik, siden de startede i 1996, som et akustisk band. De har lavet nogle gode album, men desværre er den kvindelige forsanger Tarja Turunen ikke i bandet mere. Hun har en fantastisk stemme, hvorimod hendes erstatning som sanger, Anette Olzon, har en temmelig ordinær stemme, hvilket har betydet at bandets sidste album fra 2007 "Dark passion play" er et flot musisk album, men temmelig ordinært og skiller sig ikke meget ud fra andre symfoniske band. 

Tarja har siden bruddet med Nightwish udgivet en cd "My Winter storm" (2007), som er rimelig god på grund af hendes stemme, men hun slipper ikke godt afsted med en kopiversion af det gamle Alice Cooper nummer Poison.

Det tyske band Haggard fra 1991, som har udgivet fire studio album, blander folkemusik, sopran, grynten og metal på en klassisk måde, som er unik og meget varieret. Har i 2008 udgivet albummet "Tales of Ithiria".

Lacrimosa er et spændende band fra Tyskland, som er en duo bestående af Anne Nurmi og Tilo Wollf. Musikken kan dårlig kaldes symfonisk metal, da det er meget afvekslende mellem tysk kabaret, klassisk musik og stille ballader. Men det er alsidigt og utroligt flot lavet og Tilo har en fantastisk stemme. Tilo synger på Dream of Sanity nummeret "Phantom of the opera"(2005), som kan ses og høres her. Den vistnok originale video med Sarah Brightman og Steve Harley ( fra det tidligere band Cockney rebels) kan høres her

Dreams of Sanity er desværre gået i opløsning efter 3 gode album, Komödia (1997), Masquerade (1999),The Game (2000), men sangerinden Sandra Schleret synger nu i bandet Elis, hvis forsanger Sabine Dünzer døde efter sygdom i 2006.

Empyrium er en gruppe som er svær at blive klog på da deres musik er meget speciel - men spændende og flot produceret. 

Det meste af Empyrium`s musik kan ikke kaldes metal, men hører under genren; neofolk, natur, tragedie og romantik. Det lyder måske kedeligt, men er meget spændende. Bandet er inspireret af gruppen Ulver, hvilket tydeligt høres, men er mere spændende end Ulver. Empyrium har sidst udgivet Weiland (2007), som blev deres sidste album, bortset fra en best of "The retrospective". Derudover findes der et boksset med deres samlede produktion, som ikke er til at få fat i og er meget sjældent.

Bandet blev opløst og har forvandlet sig til henholdsvis Noekk, som ligner Empyrium en del, og  "The Vision bleak", som er et meget hårdere band (Death rock) og mere lige ud af landevejen. Dog skriver bandet på deres hjemmeside at de i 2010 er genopstået, men der er ikke kommet noget nyt fra dem, bortset fra at bandet har spillet på Wave gothik treffen i Leipzig den 11. juni 2011 - se billeder fra deres første livekoncert nogensinde. Kan ses på youtube her. Bandet vil også spille i Christuskirche i Bochum den 21. januar 2012. Se deres hjemmeside for yderligere information om billetter.

Det meste af musikken kan købes her: Sex beat records og Soundstation. Net forretningen Imusic kan anbefales.

Se og hør grupperne på Youtube. Sitet Metalstorm og metalzone har også en del med symfonisk metal.

Se liste over de fleste Symfoniske metal band. Metal billedgallery kan nydes her.  

Mit bud på de 10 bedste symfonisk metal/Gothic numre og album

HOME

Sirenia - 2004_An Elixir For Existence.JPG (465726 byte)Darkwell3Wall[1].jpg (27811 byte)Leaves Eyes.JPG (169518 byte)

The Sins of Thy Beloved - Lake of Sorrow - front.JPG (315400 byte)velvet darkness.JPG (69065 byte)Voices In Twilight II - Front.JPG (201320 byte)LivKristine_02[1].JPG (123199 byte)

De bedste og meget kendte metalbands i genren "symfonisk metal/Gothic" inkluderer nedenstående (i prioriteret rækkefølge):

Therion

Hjemmeside

  Biografi
Empyrium

Hjemmeside

  Biografi
Haggard hjemmeside biografi
Epica Hjemmeside Biografi
Lacrimosa Hjemmeside Biografi
Aesma Daeva Hjemmeside Biografi
Dreams of Sanity Hjemmeside Biografi
Theatre of tragedy Hjemmeside Biografi
Silentium Hjemmeside Biografi
Estatic fear Hjemmeside Biografi

Supplerende liste Gothic/symfoniske metal band

HOME